Welke kliniek?

Je hebt de stap naar hulp gezet, je wilt je bijvoorbeeld laten opnemen in een kliniek. Maar voor welke kliniek kies je dan? En voor wat voor behandeling?

Hieronder vind je wat informatie, wat je hopelijk zal helpen bij jouw keuze!

- Human Concern

Ze werken met ervaringsdeskundige, dat houd in dat ze zelf een eetstoornis hebben overwonnen en die ervaring inzetten in de behandeling van cliënten. Ze behandelen eetstoornissen als Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa, Eetbuistoornissen (BED), en NAO (alles wat hier tussen in valt).

Er zijn 3 soorten behandelingen:

1. Ambulante behandeling (er vinden 1 a 2x in de week gesprekken plaats van een uur)

2. Dagbehandeling 'Onszelf' (2 dagen in de week volg je een dagprogramma, in groepsverband. De dagbehandeling biedtmeer structuur en houvast)

3. Klinische boost-behandeling ‘Be-LeeF!’ in Portugal (Je gaat een maand naar Portugal, gericht op het hervinden van je-Zelf, het vergroten van hoop en motivatie en het in één keer doorbreken van hardnekkige patronen)

Persoonlijk spreekt Human Concern mij het meeste aan omdat het niet zoals in een kliniek werkt met straffen en beloningen.

Meer informatie op: www.humanconcern.nl

- Novarum

Novarum biedt verschillende behandelingen voor mensen met:

1. anorexia (poliklinisch, startgroep, deeltijd, voltijd, boosterbehandeling, nazorg)

2. boulimia (poliklinisch, startgroep, deeltijd, voltijd, boosterbehandeling, nazorg)

3. eetbuienstoornis (poliklinisch, nazorg, avondbehandeling)

4. obesitas (poliklinisch, nazorg)

De inhoud en het verloop van een behandeling is voor iedereen verschillend. Er word samen gekeken, naar de behandeling di ehet beste bij jou past. Er worden ook doelen gemaakt. In het behandelprogramma gaat het om het bijstellen van irrationele gedachten door cognitieve therapie en het doorbreken van vermijdend gedrag. Het aanleren van een gezond eetpatroon, (dus zonder compensatiegedag) en het werken aan gewichtsherstel.

Er worden ook groepsbehandelingen gegeven.

De duur van de behandeling verschilt. 

- een vijfdaagse voltijdbehandeling

- een poliklinische deeltijdbehandeling van 6 maanden

- een avondbehandeling van 20 weken 

- op afspraak individuele therapie en goepsgesprekken

Meer informatie op www.novarum.nl

- Rintveld

De behandeling bij Rintveld is verdeeld in 4 behandellijnen.

1. Behandellijn 1

In behandellijn 1 bieden ze behandeling die gericht is op herstel, met hulp van de ouders en omgeving, aan de vaak nog jonge patiënt met Anorexia Nervosa of andere eetproblemen.

  • Startgroep Anorexia Nervosa (AN) 1
    Dit is als je net in behandeling bent. En nog niet zo lang een eetstoornis hebt. De behandeling houdt in dat je één ochtend per week meedoet met groepsgesprekken.
  • Oudergroep Startgroep Anorexia Nervosa (AN) 1
    De Oudergroep Startgroep AN1 is een wekelijks groepsgesprek voor de ouders van de patiënten in de Startgroep AN1.
  • Poligroep Anorexia Nervosa (AN) 1
    Dit is als je al wat langer in behandeling bent. De behandeling houdt in dat je een ochtend of middag per week meedoet met groepsgesprekken.
  • Oudergroep Poligroep Anorexia Nervosa (AN) 1
    De Oudergroep Poligroep AN1 is een wekelijks groepsgesprek voor de ouders van de patiënten in de Poligroep AN1.
  • Deeltijd 1
    Dit is voor jonge patienten, die meer behandeling nodig hebben dan een poligroep kan bieden.
    De behandeling houdt in dat je twee dagen per week naar Rintveld komt. Je volgt hier verschillende therapieen.
  • Kliniek Unit 1
    Het kan zijn dat je lichamelijk zo achteruit gaat, dat je opgenomen moet worden in de kliniek.

    Een opname in de kliniek betekent dat je overdag en ’s nachts bij ons bent. Overdag krijg je verschillende soorten therapieen. Op basis van je vooruitgang bepalen we in overleg met jou hoe lang je opname duurt en of je in het weekend naar huis kan.

2. Behandellijn 2

In behandellijn 2 is de behandeling gericht op het herstel van de al wat langer zieke patiënt met Anorexia Nervosa, met vaak nog bijkomende klachten zoals angst, depressie of persoonlijkheidsproblematiek.

  • Startgroep Anorexia Nervosa (AN) 2
    Dit is als je net in behandeling bent en al wat langer Anorexia Nervosa hebt. De behandeling houdt in dat je wekelijks een dagdeel meedoet met groepsgesprekken.
  • Deeltijd 2
    Dit is voor patiënten met Anorexia Nervosa voor wie de startgroep (nog) niet voldoende behandeling biedt. De behandeling houdt in dat je twee dagen per week naar Rintveld komt. Tijdens die dagen volg je verschillende soorten therapieen.
  • Kliniek Unit 2
    Het kan zijn dat je lichamelijk zo achteruit gaat, dat je opgenomen moet worden in de kliniek. Als je al wat langer Anorexia Nervosa hebt, word je opgenomen op Unit 2. Een opname in de kliniek betekent dat je overdag en ’s nachts bij ons bent. Overdag krijg je verschillende soorten therapieen. Op basis van je vooruitgang bepalen we in overleg met jou hoe lang je opname duurt en of je in het weekend naar huis kan.

3. Behandellijn 3

In behandellijn 3 richten ze zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten die al langere tijd met een eetstoornis worstelen. Ook bieden ze zorg op maat aan patiënten die een eetstoornis hebben naast een andere blijvende aandoening. Binnen behandellijn 3 kun je poliklinisch, klinisch en op de dagbehandeling behandeld worden. Ze kijken wat voor jou passend is.

  • Poliklinisch
    Je komt wekelijks of tweewekelijks (of soms nog wat minder vaak) naar Rintveld voor een gesprek bij de psychiater, psycholoog, diëtiste of sociaal pedagogisch verpleegkundige of een combinatie van deze specialisten. 
  • Dagbehandeling
    Je komt één tot vijf dagen per week naar Rintveld, afhankelijk van wat je nodig hebt. Twee dagen per week wordt er gekookt en warm gegeten op de afdeling. De dagbehandeling is individueel gericht. Je werkt in groepen aan je persoonlijke doelen en je krijgt een individuele dagopening en dagafsluiting.
  • Kliniek Unit 3
    Het kan zijn dat je lichamelijk zo achteruit gaat dat een opname in de kliniek nuttig of noodzakelijk wordt. Of je merkt dat je de kliniek nodig hebt om je doelen te bereiken. Het verbeteren/normaliseren van het eetpatroon of het verminderen van braken kan zo'n doel zijn. Een opname in de kliniek betekent dat je overdag en ’s nachts bij ons bent. Overdag krijg je verschillende soorten therapieën. Op basis van je vooruitgang bepalen we in overleg met jou hoe lang je opname duurt en of je in het weekend naar huis kan.
  • Langdurige Eetstoornis groep (LES-groep)
    De LES-groep is voor patiënten die al langere tijd met een eetstoornis worstelen. De groep is gericht op het verbeteren van je kwaliteit van leven en op het vinden van erkenning en herkenning bij andere patiënten met een langer durende eetstoornis. De LES-groep vindt elke dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur plaats en wordt gegeven door een ervaringsdeskundige en een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige.

4. Behandellijn 4

In behandellijn 4 bieden ze behandeling aan patiënten met Boulimia Nervosa volgens de landelijke richtlijnen. Ze bieden hen cognitieve gedragstherapie, individueel of in een groep.
Daarnaast behandelen ze in deze behandellijn jonge patiënten met overgewicht, psychische problemen en een zorgvraag rond eten of Binge Eating Disorder (BED). Ze bieden hen een behandeling die gericht is op gewichtsvermindering en verbetering van het algeheel functioneren.

  • Boulimia Nervosa (BN) groep
    Patiënten met Boulimia Nervosa kunnen in de BN-groep wekelijks een middag meedoen met groepsgesprekken.

    Daarin werken ze samen aan het onder controle krijgen van je eetbuien. Ook vind je in de groep steun en herkenning bij groepsgenoten. Jonge patiënten krijgen een individuele behandeling en gezinstherapie.
  • Boulimia Nervosa (BN) individueel
    Patiënten met BN kunnen individueel gesprekken krijgen. Die vinden in het begin wekelijks plaats en later meestal elke twee weken. In het begin van de behandeling heb je ook een paar gesprekken met de diëtiste.

    Het kan zijn dat je lichamelijk zo achteruit gaat, dat een opname in de kliniek noodzakelijk is. Dan word je opgenomen in onze kliniek Unit 3.
  • Dagbehandeling
    De dagbehandeling is bedoeld voor alle patiënten. Bij de dagbehandeling kom je één tot vijf  dagen per week naar Rintveld voor behandeling. De behandeling is individueel. Dat betekent dat je verschillende soorten therapieen krijgt die je helpen om jouw persoonlijke behandeldoelen te behalen.

Meer informatie op www.altrecht.nl

- Ursula

De behandeling bij Ursula is voor iedereen vanaf 12 jaar met een eetstoornis. Als er sprake zijn van andere psychiatrische problemen, kun je hier ook terecht.

Iedereen die hier in behandeling is krijgt een behandelplan op maat die gewijzigd kan worden. De behandeling vind vaak in groepsverband plaats.

Er zijn verschillende therapieen:

- cognitieve gedragstherapie (verandering denkpatroon)

- eetmanagement

- psychomotore therapie

- creatieve therapie

- individuele gesprekken met je psycholoog

Meer informatie op www.ursula.nl

De behandelingen bij Centrum Eetstoornissen Ursula staan open voor iedereen vanaf 12 jaar met een eetstoornis. Ook als er daarnaast sprake is van andere psychiatrische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een posttraumatische stressstoornis, kunt u bij ons terecht. - See more at: http://www.rivierduinen.nl/centrumeetstoornissen/clienten/behandelingen#sthash.TwYMabFs.dpuf

De behandelingen bij Centrum Eetstoornissen Ursula staan open voor iedereen vanaf 12 jaar met een eetstoornis. Ook als er daarnaast sprake is van andere psychiatrische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een posttraumatische stressstoornis, kunt u bij ons terecht. - See more at: http://www.rivierduinen.nl/centrumeetstoornissen/clienten/behandelingen#sthash.TwYMabFs.dpuf

De behandelingen bij Centrum Eetstoornissen Ursula staan open voor iedereen vanaf 12 jaar met een eetstoornis. Ook als er daarnaast sprake is van andere psychiatrische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een posttraumatische stressstoornis, kunt u bij ons terecht. - See more at: http://www.rivierduinen.nl/centrumeetstoornissen/clienten/behandelingen#sthash.TwYMabFs.dpuf

De behandelingen bij Centrum Eetstoornissen Ursula staan open voor iedereen vanaf 12 jaar met een eetstoornis. Ook als er daarnaast sprake is van andere psychiatrische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een posttraumatische stressstoornis, kunt u bij ons terecht. - See more at: http://www.rivierduinen.nl/centrumeetstoornissen/clienten/behandelingen#sthash.TwYMabFs.dpuf

- Co-Eur

CO-EUR is een gespecialiseerde 2e lijns GGZ-instelling en behandelt sinds 2008 eetstoornissen en overgewicht. CO-EUR is hét kennisplatform op het gebied van eetproblematiek / eetstoornissen bij (ernstig) overgewicht. CO-EUR richt zich zowel op de behandeling van Eetstoornissen-Obesitas als op het wetenschappelijk onderzoek daarvan. Cliënten krijgen bij CO-EUR een behandelprogramma op maat aangeboden.

CO-EUR is gericht op een zichtbare mentale en lichamelijke verandering.CO-EUR behandelt cliënten die minimaal 18 jaar zijn, die een verstoorde relatie met eten hebben en mentaal lijden onder hun (ernstig) overgewicht.

Meer informatie op www.co-eur.com

- Amarum

Amarum is een specialistisch centrum voor eetstoornissen. Amarum is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar met een eetstoornis. Ook word er hulp en ondersteuning aan ouders, partners en andere naasten gegeven. 

Behandeldoelen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het verbeteren van het eetpatroon en het eetgedrag, gewichtsherstel, verbeteren van het lichaamsbeeld of lichaamsbeweging. In de loop van de behandeling kunnen ook onderliggende problemen aan de orde komen.

Behandelvormen:

-       1 gesprek of bijeenkomst per week

-       intensievere behandelvormen

-       ambulante behandelingen

-       deeltijd behandelingen

-       klinische behandelingen

 

Veel behandeling vinden plaats in een groep. Ook word Obesitas behandeld.

Tijdens je intake wordt samen gekeken naar de behandeling die het beste bij jou en jouw eetprobleem past.

Meer informatie op: www.amarum.nl

- Bascule

De Bascule is heel breed. Ze bieden psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren en gezinnen.

Voor alle afdelingen, verwijs ik je door naar deze link: https://www.debascule.com/debascule/afdelingen/afdelingen/

Ik ga alleen even op het stukje over de eetstoornissen in.

Het Centrum voor Eetstoornissen bestaat uit:
- De polikliniek (met het consultenteam voor het Emma kinderziekenhuis)
- De dagbehandelingsgroepen, Santiago en Sao Paulo (elk 7 plaatsen) 
- De kliniek San Remo (4 plaatsen).

Zelf ben ik op een intake gesprek geweest bij de bascule, en voor mij was dit totaal niet geschikt. Mijn dag bestond alleen nog maar uit eten en rusten. En ik mocht een kwartiertje per dag naar buiten. Aan de therapieen mocht ik niet mee doen. Terwijl het bij mij juist om de achterliggende problemen ging. En al gaat het niet om de achterliggende problemen, ik vind dat je altijd hulp nodig hebt. Of het nou een vertekend zeflbeeld is of iets heel anders.

Bij de bascule moet je eerst op gewicht zijn en pas dan word je geholpen, en ik vind dat, dat stapsgewijst moet gaan (om de kans op een terugval te verkleinen en je beter te laten voelen).

Meer informatie vind je op: www.debascule.com

- Balanz

Iedereen kan bij Balanz in behandling vanaf 18 jaar. 

Welke eetstoornissen worden er behandeld?

- Anorexia nervosa

- Boulimia nervosa

- Overeetstoornis

- Obesitas

Samen met de hulpverleners wordt er gekeken naar het eetgedrag en welke rol dit speelt in iemands leven. En hoe het eetpatroon en, waar nodig, het gewicht genormaliseerd kunnen worden. Ook bieden ze hulp aan familie en andere naasten.

Het behandelprogramma van BalanZ bestaat uit zogeheten zorgpaden. In je intake word dit bepaald.

De zorgpaden:

- Motivatie en Onderzoek: Dit zorgpad is gericht op het onderzoeken van de wens voor verandering, nader onderzoek van de eetstoornis en de aanwezigheid van mogelijk comorbide stoornissen.

- Obesitas Intensief: Dit zorgpad richt zich op het structureren en normaliseren van het eetgedrag, het stoppen met eetbuien en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl met betrekking tot eten en bewegen.

- Obesitas Integratie: Hier ligt de nadruk op het integreren van het nieuwe eetgedrag en beweegpatroon in de eigen leefstijl, het herkennen van signalen voor een terugval en hierop kunnen anticiperen en het versterken van de sociale contacten en vaardigheden.

- Anorexia Nervosa Intensief: Dit zorgpad richt zich op het herstellen van het gewicht tot het niveau van een gezond gewicht, het normaliseren van het eetpatroon en afbouwen van compensatiegedrag.

- Boulimia Nervosa Intensief: Dit zorgpad richt zich op het normaliseren van het eetgedrag, het stoppen met eetbuien en het onder controle brengen van compensatiegedrag.

- Anorexia en Boulimia Integratie: In dit zorgpad is aandacht voor uitbreiding en integratie van het eetpatroon, het herkennen van signalen voor een terugval en hierop kunnen anticiperen en het versterken van de sociale contacten.

- Langdurige eetstoornissen (LES): Het zorgpad LES is gericht op het stabiliseren en is er aandacht voor behouddoelen.

Voor meer informatie, www.balanztwente.nl

- De Ruyterstee

Deze kliniek is een onderdeel van Accare.

Accare helpt kinderen (en hun ouders) om hun klachten te verminderen en beter om te gaan met hun psychische problemen.

Samen met de jongere onderzoeken ze hoe de problemen er bij hem of haar en bij het gezin uitzien. Een behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • Dieetmanagement. De jongere leert normaal met voedsel omgaan en regelmatig, voldoende en gevarieerd te eten. Het is de bedoeling dat hij of zij uiteindelijk niet meer lijnt of hongert, geen eetbuien meer heeft en niet meer compenseert door bijvoorbeeld te braken of laxeren.
  • Exposure. Onder begeleiding van een therapeut oefent de jongere stap voor stap met situaties die hij of zij nu uit angst vermijdt, zoals het eten van bepaalde producten of eten in gezelschap. Door veel te oefenen leert de jongere hoe hij of zij de angst kan overwinnen.
  • Individuele therapie of groepstherapie. De jongere denkt na over zijn of haar ideeën over eten, gewicht, figuur en zichzelf. Hij of zij onderzoekt of dat beeld ook klopt met de werkelijkheid en of er ook andere ideeën mogelijk zijn.

Een deel van de behandeling gaat ook via internet.

Meer informatie kan je hier vinden, https://www.accare.nl/professionals/psychische-problemen-en-stoornissen/eetstoornissen

- Rembrandthof

De Rembrandthof is in Hilversum het centrum voor kortdurende psychiatrische hulp aan volwassenen met ernstige psychische en psychiatrische problematiek van GGz Centraal.

De behandelprogramma's:

- eetstoornissen

- jong volwassenen

- persoonlijkheidsstoornissen

- psychotische stoornissen

- stemmings- en angststoornissen

Om in aanmerking te komen voor behandeling in de Rembrandthof is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk

Binnen de Rembrandthof in Hilversum worden de volgende eetstoornissen behandeld:
Anorexia Nervosa (AN), Boulimia Nervosa (BN), Binge Eating Disorder (BED of eetbuistoornis) en Obesitas en Eetstoornis NAO.

Het eetstoornissenteam van de Rembrandthof vindt het belangrijk om familieleden, partners en eventueel kinderen van mensen met een eetstoornis te betrekken bij de diagnostiek, de behandeling en de evaluaties. Een eetstoornis kan grote invloed hebben op het gezinsfunctioneren en de onderlinge relaties. Anderzijds kunnen positieve gezinsinteracties de eetstoornis positief beïnvloeden.

Naast hun reguliere aanbod kan, op indicatie, relatie- of gezinstherapie of een speciale ouder-kind behandeling worden aangeboden. Ook is er een specifiek aanbod voor zwangere vrouwen met een eetstoornis.

Meer informatie op www.rembrandthof.nl

- Salix

Op 1 juni is er in Veldhoven een nieuw centrum voor de behandeling van eetstoornissen en obesitas geopend. Salix is een erkende instelling voor tweedelijnszorg. Het zorgaanbod van Salix richt zich op personen van 18 jaar en ouder met een BMI van minimaal 16.

De behandeling vind voornamelijk in groepsverband plaats.

Een behandeling bestaat uit verschillende modules, afhankelijk van de aard en de ernst van het eetprobleem en de achterliggende problemen. Er zijn o.a. modules gericht op het bewerken van de motivatie, het op orde krijgen van het voedingspatroon, het verbeteren van de lichaamsbeleving, het zelfbeeld, de emotie-regulatie en sociale vaardigheden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb